Wybrane realizacje

Polska za miastem

Cykl programów telewizyjnych pokazujących bezpieczne i nowoczesne gospodarstwa rolne miał na celu przełamanie wielu negatywnych stereotypów dot. polskiej wsi.

Bohaterowie kolejnych odcinków prezentowali swoje gospodarstwa, opowiadali o filozofii nowoczesnej pracy na wsi, zarządzaniu zmechanizowanymi, wielkoobszarowymi przedsiębiorstwami rolnymi, o istotnych zasadach bezpieczeństwa przy pracy, a także ich zaangażowaniu w lokalne społeczności.

Motywator 60+

Interesującym projektem dotyczącym aktywizacji osób po 60-tym roku życia jest „Motywator 60+”.

Jego filarem stał się program telewizyjny emitowany na antenie TVP1, który promował osoby aktywne i żyjące z pasją. Pokazywał możliwości, które daje wiek emerytalny oraz pełne spektrum zajęć, które może być inspiracją dla innych. Rozwinięciem projektu były inne działania towarzyszące, które realizowało Stowarzyszenie.

Projekt jest stale udoskonalany i planowane jest wprowadzenie w niedalekiej przyszłości kolejnego etapu działań.

Mazurski Piknik Militarny „Walkiria”

Jednym z pierwszych projektów realizowanych przez Stowarzyszenie „PARK” była organizacja Mazurskiego Pikniku Militarnego „Walkiria” organizowanego od 2010 roku w Gierłoży k/Kętrzyna.

Przez trzy lata stał się projektem rozpoznawalnym w całej Polsce oraz jednym z najciekawszych wydarzeń skierowanych do turystów, organizowanym na Mazurach. Chcąc ewoluować i każdego kolejnego roku organizować coraz więcej atrakcji, wprowadzamy do programu imprezy nowe elementy tj. inscenizacja historyczna „Bitwa czołgów – Studzianki 1944” z wykorzystaniem zabytkowych czołgów, które zawsze wzbudzają ogromne zainteresowanie wśród turystów przebywających w okresie wakacyjnym na terenie Warmii i Mazur.

Poprzez organizację całej imprezy oraz atrakcji będących elementami Mazurskiego Pikniku Militarnego „Walkiria”, pośrednio wpływamy promocję wojskowości i militarystyki. W roku 2012 Ministerstwo Obrony Narodowej objęło „Walkirię 2012” patronatem honorowym. Stowarzyszenie „PARK” współpracowało jednocześnie z 15. Brygadą Giżycką Zmechanizowaną im. Zawiszy Czarnego z Giżycka oraz Centrum Szkolenia Straży Granicznej z Kętrzyna w zakresie organizacji pokazów aktywnych i promocji. Jednocześnie w roku 2013 zamierzamy kontynuować współpracę z instytucjami wspierając promocję patriotyzmu i polskości.

Stadiony EURO 2012 w miniaturze

Pierwszym zrealizowanym projektem kulturalnym było stworzenie wystawy „Stadiony EURO 2012 w miniaturze”.

To niepowtarzalna okazja, aby przybliżyć i przypomnieć atmosferę największego piłkarskiego święta w Europie. Wystawa działała na zasadzie objazdowego „Road show” – w jednym miejscu można było zobaczyć miniatury stadionów, które były późniejszymi arenami zmagań piłkarzy. Ponadto na specjalnych planszach prezentowano wystawę niezwykłych fotografii przedstawiających najciekawsze momenty polsko-ukraińskiego turnieju. Integralną częścią ekspozycji były fotografie przedstawiające zmagania najlepszych piłkarzy w Europie, którzy prezentowali swoje niezwykłe umiejętności podczas EURO 2012. Projekt ten stał się pierwszym i jedynym tego typu przedsięwzięciem promocyjnym, wizerunkowym, ale również edukacyjnym.

Od początku trwania wystawy odwiedziło ją w wielu polskich miastach kilkaset tysięcy osób, co świadczy o jej niewątpliwej atrakcyjności. Na początku marca 2012, cztery polskie stadiony wystawione zostały w hali głównej berlińskiego dworca Hauptbahnhof w ramach Międzynarodowych Targów Turystycznych ITB w Berlinie – największej imprezy branży turystycznej na świecie.

Programy edukacyjne i kulturalne dla dzieci i grup zorganizowanych

Innym ważnym projektem było opracowanie merytoryczne pięciu programów edukacyjnych i kulturalnych dla dzieci i grup zorganizowanych na terenie Mazur.

Opracowane i przeprowadzone programy:

• „W cieniu Wilczego Szańca” – elementami programu były: zwiedzanie Parku Miniatur z przewodnikiem pod kątem II wojny światowej, prezentacja jedynej w Europie wiernie odtworzonej makiety Wilczego Szańca, prezentacja setek eksponatów z czasów II wojny światowej, wizyta w wojskowym szpitalu polowym, a także zajęcia na strzelnicy polowej i zwiedzanie II strefy Wilczego Szańca zabytkowym pojazdem pancernym
  • „Krzyżacy” – elementami programu były: omówienie historii krzyżaków na ziemiach polskich i ich budowli, zwiedzanie obozu rycerskiego, pokazy walk rycerskich i strzelania z bombard krzyżackich, zajęcia sprawnościowe: strzelanie z łuku i kuszy, nauka posługiwania się mieczem, przymierzanie strojów rycerskich
  • „Zabytki i kultura Warmii i Mazur” – elementami programu były: prezentacja zabytków oraz omówienie architektury Warmii i Mazur, omówienie historii i kultury Warmii i Mazur, zajęcia artystyczne do wyboru: garncarstwo, malowanie bombek, papieroplastyka, pisanie jaj woskiem, wyszywanie z muliny
  • „Poligon – manewry Militarne” – elementami programu były: zwiedzanie Parku Miniatur z przewodnikiem pod kątem II wojny światowej, prezentacja jedynej w Europie wiernie odtworzonej makiety Wilczego Szańca, prezentacja setek eksponatów z czasów II wojny światowej, wizyta w wojskowym szpitalu polowym, zajęcia na strzelnicy polowej, zwiedzanie II strefy Wilczego Szańca zabytkowym pojazdem, gra plenerowa paintball, jazda quadami
  •  „Biesiada rycerska” – omówienie historii krzyżaków na ziemiach polskich i ich budowli, zwiedzanie obozu rycerskiego, pokazy walk rycerskich i strzelania z bombard krzyżackich, zajęcia sprawnościowe: strzelanie z łuku i kuszy, nauka posługiwania się mieczem, przymierzanie strojów rycerskich, biesiada: pieczenie prosięcia, organizacja ogniska, swojski stół.

Zagospodarowanie czasu wolnego dzieci i młodzieży

Trzecim z działań w roku 2011 było przeprowadzenie programu gminnego „Zagospodarowanie czasu wolnego dzieci i młodzieży” zrealizowanego na zlecenie gminy miejskiej Kętrzyn.

Projekt skierowany został do dzieci z Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej i Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej. Stowarzyszenie było odpowiedzialne za kompleksową organizację pobytu dzieci wraz z organizacją atrakcji kulturalnych, edukacyjnych oraz wypoczynku rozrywkowego.