Jeden z obszarów, w którym warto się rozwijać

Szkoła. Nastaw się do niej odpowiednio

Lata szkolne mogą być pięknym okresem w twoim życiu, pod warunkiem, że odpowiednio do nich podejdziesz. Brak konieczności dbania o własne utrzymanie daje niesamowitą wolność i odciąża psychicznie. Oczywiście życie uczniowskie narzuca nam obowiązek w postaci nauki. Podręczniki szkolne powinny być naszymi kompanami podczas niejednej wolnej chwili, abyśmy mogli utrwalać przerobiony w szkole materiał. Pamiętaj jednak, że nauka jest wartością! A jeżeli będziesz mieć odrobinę szczęścia, to w szkolnych murach możesz spotkać inspirujących ludzi, z którymi uda ci się zawiązać przyjaźnie na lata. Ważne, żeby podchodzić do szkoły jak do instytucji, dzięki której możemy się rozwijać. A jeśli z jakiegoś powodu nie jesteś zadowolony ze swojej szkoły, możesz ją zmienić. Lub postawić na kształcenie się na własną rękę.

To od ciebie zależy, na co poświęcasz czas

Okres, na który przypadają lata szkolne, to czas intensywnego rozwoju. Warto z tego świadomie korzystać i inwestować w siebie. Oczywiście nie oznacza to, że podczas chodzenia do szkoły, powinniśmy poświęcać czas tylko i wyłącznie na opanowanie materiału, który jest wymagany w podstawie programowej. Przeciwnie. Choć podręczniki szkolne powinny stanowić ważny element naszego życia, to zdecydowanie nie powinniśmy się do nich ograniczać. Podczas różnych etapów kształcenia, warto jednocześnie szukać siebie, poznawać nowych ludzi, rozwijać swoje pasje, poznawać świat. Dzięki temu prościej ci będzie wejść w dorosłe życie. Wiedza połączona ze samoświadomością oraz obyciem z różnymi sytuacjami sprawi, że będziesz w stanie określić swoje potrzeby. Pomoże ci to w czerpaniu z życia pełnymi garściami o odczuwanie satysfakcji ze swoich działań. Dlatego wykorzystaj szkolne lata na próbowanie różnych rzeczy i określenie, co tak naprawdę jest dla ciebie ważne.

Nie musisz być najlepszy!

Częstym zjawiskiem, które pojawia się w szkole, jest wywieranie na uczniach presji, by byli najlepsi. Najlepiej we wszystkim. Pamiętaj, że życie nie kończy się na szkole! Owszem, warto zdobyć dobre wykształcenie. Nie oznacza to jednak, że wszystkie przedmioty musisz lubić lub być z nich dobry. Pracuj na miarę swoich możliwości i nie przejmuj się, jeżeli np. geografia nie jest twoją mocną stroną. Może za to jesteś świetny z angielskiego? Rozwijaj się zgodnie, ze swoimi predyspozycjami. Dzięki temu będziesz w stanie osiągnąć dużo lepsze efekty. Wykorzystuj podręczniki szkolne jako narzędzie do zdobywania wiedzy i poszerzania swoich horyzontów. I żyj po swojemu – może masz duszę artysty i nie wiążesz przyszłości z nauką. Nie oznacza to, że możesz całkowicie odpuścić uczenie się, bo nauka jest wartością sama w sobie. Ale więcej czasu poświęcaj np. rysowaniu lub malowaniu obrazów.